Çağdaş edebiyatımızın üç değerli yazarının daha ONK Ajans ailesine katıldığını, Mahmut Şenol, Halil İbrahim Özcan ve Zeynep Aliye’nin eserlerinin telif hakları yönetiminin bundan böyle ajansımız tarafından yapılacağını duruyurmaktan büyük bir mutluluk duyuyoruz.
Mahmut Şenol
1958 yılında İstanbul’da doğdu. 1997’de ABD’ye, daha sonra da Kanada’ya göç etti ve yaşamının büyük bir kısmını orada sürdürüyor. Gazi Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nden lisans, İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden (SBF) Yüksek Lisans derecelerine sahiptir. Ayrıca Indiana Eyaleti Purdue Üniversitesi ve yine İstanbul SBF’den Siyaset Bilimi doktora dersleri almış olup hâlen 2019 itibariyle tez aşamalarını beklemektedir. 1977 yılında Cumhuriyet Gazetesi’nde muhabir olarak çalışmaya başladı. 1987’den sonra bir süre ticaret alanında faaliyet gösterdi, daha sonra TV yapımcılığına yöneldi ve, Kanal D, TGRT, ATV gibi kanallara programlar üreten yapım şirketlerinde bulundu. 2000 yılında edebiyata yönelip roman yazmaya başlayan Şenol’un ilk eseri Phaselis Adağı’dır. Eserleri arasında yer alan ¨Bay Konsolos¨ adlı romanı hem müzikal hem de tiyatro eseri olarak uyarlandı, ayrıca sinema senaryosu olarak da yazıldı.
Halil İbrahim Özcan
Kayseri, Talas doğumlu. Kayseri Eğitim Enstitüsü’nden mezun olduktan sonra Giresun ve Kayseri’de üç yıl öğretmenlik yaptı. Daha sonra Anadolu üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünden mezun oldu. Bir süre Suriye ve Lübnan’da yaşadı. 1981-1991 yılları arasında politik tutuklu olarak ülkenin dokuz değişik cezaevlerinde tutuldu. “Cezaevi Şiir Antolojisi”ni hazırladı. Bu kitap daha matbaadayken toplatıldı. Ardından Metis Yayınları, ilk öykü kitabı olan “Randevu Hazırlığı” adlı kitabını yayınladı. 1997 yılında “Kırık Zar” adlı şiir kitabıyla Orhon Murat Arıburnu Ödülü’nü aldı. Şiirleri İngilizce, Arapça, Romence, Arnavutçaya, Makedonyacaya ve Farsça¹ya, İtalyanca’ya, Almanca’ya hikâyeleri ise İngilizce ve Arapçaya,“Çankaya’nın Duvaksız Gelini Fikriye” adlı romanı Arapçaya çevrilmiştir. Editörlük, senaristlik yaptı. “Ejderha Yılları “adlı senaryosu ile “ Kültür Bakanlığından “Senaryo yazma desteği” aldı. Aynı zamanda sinema oyunculuğu da yapan ve çeşitli edebiyat örgütlenmelerinde etkin görevler alan yazar; halen Uluslararası PEN Türkiye Merkezi 2 Başkanı ve Hapisteki Yazarlar Komitesi’nin başkanlığını yürütmektedir.
Zeynep Aliye
Zeynep Aliye Samsun’da doğdu. İlk yazı ve şiirleri lise yıllarında yerel gazetelerde yayımlandı. Yüksek öğrenimini İstanbul’da tamamladıktan sonra Türkçe ve edebiyat öğretmeni olarak çalıştı. Bu arada öykü- şiir- söyleşi, inceleme-araştırma ve resim üstüne yazıları, “Ada Öykü, Sombahar, Adam Öykü, Atika, Cumhuriyet Dergi, Cumhuriyet Kitap, Düşler Öykü, Düşler Şiir, Şehir, Edebiyat Nöbeti, ‘E’ Dergisi, Hürriyet Gösteri, Karşı Edebiyat, Mavi Ada, Milliyet Sanat, Sombahar, Sesler, Şiir-lik, Şiir Oku, Türk Dili dergisi, Yazarlar Dünyası, Yaşasın Edebiyat, Yeni Biçem, Varlık” başta olmak üzere hemen tüm kültür sanat dergilerimizde yayımlandı. 1990 yılından itibaren öyküleri, şiirleri, söyleşileri ve romanları çeşitli yayınevleri tarafından yayımlandı. Etos’s Universal Culture House’ın Art Contest 93 yarışmasında öykü dalında birincilik kazandı. “Diş İzleri” adlı öyküsüyle 1996 Orhan Kemal Öykü Ödülü’nü ve 1997 Haldun Taner Öykü Ödülü Üçüncülüğünü kazandı, “Raylardaki Merdivenler” ile 1998 Sabahattin Ali Öykü Ödülünü aldı. “Vahşi Kelebek” ile 2002 Yunus Nadi Öykü Ödülünü M. Sadık Aslankara ile paylaştı.
14 Mart 2019