Müzeyyen
Müzeyyen, Müzeyyen Senar’ın, 100. doğum yılı nedeniyle yazılmış, onun yaşam öyküsünün ve Cumhuriyet döneminin saygın kültürel-sanatsal ortamıyla değer yargılarının anlatıldığı bir oyun.
Müzeyyen henüz 12 yaşındayken babasıyla yaşadığı Bursa’dan kaçarak, İstanbul’a annesinin de yaşadığı teyzesinin evine gelir. Teyzesinin eşi türk sanat müziği çevreleriyle yakın ilişkide olan birisidir. Eniştesinin zaman zaman arkadaşlarıyla toplanıp şarkılar çalıp söylemeleri Müzeyyen’i çok etkiler. Onları gizlice dinleyip şarkıları mırıldanırken yakalanır. Eniştesinin arkadaşları Müzeyyen’in sesini ve üslubunu çok beğenirler, eğitilmesini önerirler. Eniştesi Müzeyyen’i öncelikle Üsküdar Musiki Cemiyeti’ne götürür sınavı başarıyla atlatan Müzeyyen’in yolu açılmıştır, henüz 14 yaşındayken Radyo’da canlı yayına çıkacaktır. Duyduğu şarkıları notaya dökerek hemen öğrenen ve birkaç kez geçtikten sonra kusursuz okuyan Müzeyyen tüm sanat dünyasında giderek yıldızlaşır. Bütün bestekarlar bestelerini ilk kez onun söylemesini isterler. Ülkede ve yurt dışında büyük bir üne kavuşmuştur ancak hayranları arasında ayrım yapmaz, saygıyla ve ilgiyle onları dinler, isteklerini yerine getirmeye çalışır. Bunlar başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Türkiye’nin en ünlü siyasetçileri, devlet adamları, iş adamları, sanatçılar yanında sıradan insanlar; Manisa Tarzanı, Trabzon’lu saf bir balıkçı gibi kişiler de vardır. Oyun yaşlı Müzeyyen’in geriye dönük anımsamaları şeklinde anlatılarıyla organik sahnelerle bağlanarak sürer. Oyun, Selahattin Pınar, Sadettin Kaynak, Şerif İçli gibi sanatçılarla yaşamının önemli anlarındaki paylaşımlarıyla sürerken son sahnede çocukları ve iki yakın dostu 90. yaş günü için bir sürpriz yaparak Müzeyyen’in son konserinin videosunu kendisine göstermek üzere bir düzen kurarlar. Müzeyyen’le birlikte seyirci Müzeyyen Senar’ın kendi sesinden “Benzemez Kimse Sana” şarkısını dinlerken oyun sonlanır.
Müzeyyen Senar’ın yaşam öyküsü yeteneğin ve mücadeleci bir kişiliğin değerli bir örneği. Müzeyyen Senar başkaca hiçbir desteğe gereksinim duymadan içtenlikli, doğal ve çalışkan bir insan olarak muazzam bir şöhrete kavuşuyor, sevilip sayılıyor, bir diva olarak kendisini örnek alan birçok ünlü sanatçıyı da yetiştirerek yaşamını tamamlıyor.
Müzeyyen Senar’ın kendi yaşam öyküsü kadar onu eğitip yetiştiren ortam da önem kazanıyor. Türk sanat müziğinin en önemli sanatçılarının yaşam öykülerinin bazı bölümlerinin de yer aldığı oyunda sanatçıların yaşamlarının sadeliği, içtenliği ve üreticiliği dikkat çekiyor. Ayrıca Cumhuriyet’in kurucu değerlerinin yer aldığı o ortamda sanata sanatçıya verilen değerin önemi de ortaya çıkıyor.
Yazar : Gülşen Karakadıoğlu
Tür : Biyografik Müzikli Oyun
Bölüm : 2 Perde
Oyuncu adedi: 4 kadın – 14 erkek
Radi Dikici’nin ” Müzeyyen Senar Efsanesi” ve “Cumhuriyet’in Divası Müzeyyen Senar” kitaplarından yola çıkarak yazılmıştır.