Mutluluk Çiçeği

Yaşamımızda karmakarışık duygular yaşarız. Korkarız, kızarız, üzülürüz, öfkelenip nefret ederiz… Severiz, neşelenip coşar, mutlu oluruz… Duygularımız bize gelişme fırsatı verir.  Ruhumuz zenginleşerek, yaşamı tanırız. Tüm duygular yaşanır ve geçer. Duygular içinde bir tanesi vardır ki; hep yaşansın hiç hayatımızdan geçip gitmesin isteriz. Bu; olumlu düşüncelerin tamamıdır. Çocuklar gibi anda yaşayabilmenin keyfidir. Evet, mutluluk… Mutluluk, umuttur, keyiftir, yaşamı kutlamak, neşelenmektir. 

Ama, topluluk içinde yaşam sürerken; dış etkiler bizi çoğunlukla, kızıp öfkelenebileceğimiz, üzülüp içe kapanabileceğimiz, korkarak ya kaçmak ya da ruhsal travmalar yaşayabileceğimiz anlara sürükler. Nedense bu olumsuz anlar sanki birbirini kovalar. Farkında olarak veya olmadan neşemiz kaçar, hüzün tüm benliğimizin kafesi halindedir. Neşelenmek veya haz duymak, olumsuz anlarda hislerimizin lüksü olarak bir kenara itilir. Veya kimi öğretilerde; “mutluluk hafifliktir, ayıptır.”(!) “Ciddiyetse; ahlaklılıktır, ağırbaşlılıktır.”(!) gibi yanlışlarla doludur. 

Neşe ve mutluluk toplumumuzda “çocukluk duygusu” olarak algılanır. Sanki yetişkinlik merdiveninde yükselirken, mutluluk hissedilmemesi gereken bir duygudur. Oysa duyguların yaşı yoktur. Beden yaşlanır ama duygular asla yaşlanmaz.   

“Mutluluk Çiçeği”  oyunumuzda içimizde barındırdığımız duygularımızı dışarıya vurmamızda hiçbir sakınca bulunmadığını vurgulamak istedik. Yaşça büyümüş insanlarında mutluluğu arayabileceklerinin altını çizmek isterken, mutluluğun, paylaşılarak çoğalabileceğine dikkat çekmek istedik. Arkadaşlığın önemli olduğunu, kalp kırmanın iyi bir şey olmadığını,  kırılan kalplerinde, onarılabileceğine işaret ederek, gönül kazanmanın bin bir yolu olabileceğine dikkat çekmek istedik. Mutluluğun, maddiyatla elde edilemeyeceğini;  herkesin parasız pulsuz mutluluğu zaten içinde barındırdığını, isteyerek olumsuz tüm duyguları mutluluğa çevirebileceğimizin ipuçlarını söylemeye çalıştık.

Oyunumuzun içinde, çocukların zararlı beslenmesinin sadece kendi hatalı seçimleri değil, onlara allı pulu yiyeceklerin faydalı gibi sunulmasının kurbanı olmalarına dikkat çektik.

Oyunumuza, dans, müzik, neşe, umut, merak, biraz öğreti, bolca sevgi katarak, sadece sahne üzerini paylaşanların değil, seyirci olanlarında katılımını hedefleyerek, “Mutluluk Çiçeği’ni” demete dönüştürmek tüm dileğimiz.

 

Sahnelendiği Tiyatrolar

İstanbul Kumpanyası, İstanbul (2019-2020)

 

 

 

Yapıt Hakkında

Tarık Şerbetçioğlu

Yazar : Tarık Şerbetçioğlu

Beste/Müzik : Giray Uyar

Tür : Müzikli Çocuk Oyunu

Bölüm : İki Perde

Oyuncu Bilgisi : 8 Oyuncu

Oyun Arşivi Kategorisine Geri Dön