Kalem Tutan Eli Öp

Oyunun 1. Perde’sinde İbrahim, kızlarla ve lise arkadaşlarıyla gününü gün etmekte iken eski sevgilisi Elif köyden çıkıp gelir. Oğlu Ahmet’i liseye yazdırmıştır, köylüsü olan muhtar Zekeriya’ya kiraladıkları evde Ahmet’in İbrahim’le birlikte kalması için yalvarır. Muhtar kabul etmek istemese de İbrahim, bu çalışkan çocuğun okumasına yardımı olacağını düşünerek babasını razı eder. Ahmet kısa zamanda ev işlerinde becerikli, okulda başarılı olup büyüklerinin beğenisini kazanır. Lise öğretmenlerinden Güngör Bey, Ahmet’i koruyup kollar, rehberlik eder. Ahmet takdirle liseyi bitirir.

2. Perde’de Ahmet üniversiteyi bitirip kaymakam olmuştur. Muhtar Zekeriya’nın huzuru kaçmıştır; köydeki forsu, otoritesi bu gencin kaymakam oluşuyla son bulmaktadır. Kaymakam olan Ahmet, Zekeriya’ya ‘koskoca muhtara’ karşı gelmekte, köylüye toprak dağıtılacağını söylemektedir; “-T. C. Tarım Bakanlığı’nın 6831 sayılı kanununun 252 fıkrasına istinaden bize gelen evrak dosyası 814 sayılı evrak ile şöyle bir tamim, tatbik edilmek üzere gelmiştir. Orman içindeki köylerin kalkınması veya kalkındırma imkânları olmadığı takdirde kaldırılmasını talep eder. Gözünü aç bana müzahir ol Zekeriya amca. İlk fırsatta bu emirden faydalanalım. Bir köyde yaşantı olabilmesi için su, yol, ışık olması şart. İnsan, insan gibi yaşamalıdır.”

İdealist Kaymakam’ın dediğine göre çıkan bu yasa ile toprağı olmayan köylülere hazine arazisinden toprak dağıtılması, köylü sınıfının hayat şartlarının iyileştirilmesi; satacağı ürünlerin karşılığında refahtan pay almalarının sağlanması amaçlanmış ayrıca köylerde tiyatro ve kitaplık kurulması gündeme gelmiştir.

Ahmet’in köylüleri bu habere hem sevinmekte hem de onun Zekeriya tarafından öldürüleceğinden korkmaktadırlar.

Kalem Tutan Eli Öp oyunu, Haşmet Zeybek’in daha önce yazdığı “Döllenpe” isimli öykünün devamı niteliğinde olup, konuyu daha da geliştirmiş ve o günün bir çok sosyal konu ve siyasal girişimlerini de oyuna eklemiştir. Döllenpe adı ‘babası belli olmayan, ‘piç’ anlamında, yöre deyişi ile kullanılmış, zeki ve çalışkan bir köylü çocuğunun okuyarak çevresine yararlı bir yönetici oluşunun öyküsü anlatılmıştır.

 

 

Yapıt Hakkında

Haşmet Zeybek

Yazar : Haşmet Zeybek

Tür : Komedi

Bölüm : İki Perde

Oyuncu Bilgisi : 11 E - 4 K