Antidepresan
Antidepresan aynı evde yaşayan dört kuşak kadının sosyal, kültürel davranış farklarını , farklılıklara karşın aile kavramının olumlu değer yargılarını aktarmayı amaçlayan bir oyun. Bütün ev halkının bir arada olmalarına karşın birbirleriyle iletişimsiz ilişkileri -ilişkisizlikleri- sahne açıldığında görülür. Televizyon açıktır, birisi bilgisayardadır, birisi dergi kurcalar, diğeri telefonuyla ya da laptopuyla meşguldür. İçerden de bir bilgisayar oyununun güçlü silah sesleri gelmektedir. Dört kuşak arasındaki sosyal kültürel farklılık ortada dönmekte olan konuşmalardan anlaşılmaktadır. Oyun tümüyle kadın rol kişileriyle gelişir. Görünmeyen bir yaşlı -bakılması gereken- erkek, iki de genç -bakılması gereken- erkek vardır! Yani erkekler görünmezler ama sahnedeki kadınlar onların sorumluluğunu hep hissederler onlara hizmet etmek gerektiği, kuşak farkına karşın hepsinin mutabık kaldığı bir görüştür. Oyun görünmeyen ailenin iki delikanlısının ortadan kaybolduğu düşüncesiyle panikleyen kadınların yaşadığı kaotik, gerilimli bir şekilde gelişir. Anne polisten yardım almak ister, büyükanne kesinlikle polise bulaşmamak istemektedir. Evin önemli bir bölümünün teknolojik iletişim araçlarına olan bağımlılığı diğer yarısının da antidepresan ilaç bağımlılığı vardır. Bu arada en büyükanne bir psikolojik sorun yaşayarak ev ahalisiyle ilişkisini kapatıp, adeta geçmişine doğru bir yolculuğa girmiş, kendisini gençliğinde etkilemiş olan konularla yüzleşmeye başlamıştır. Kendi kendine konuşmaktadır sürekli. Kaybolduğu düşünülen genç erkeklerin aslında kaybolmadığı, yalnızca büyükannelerinin tavsiyesiyle, onun çocukluğunun geçtiği Kars’a giderek kentin ve yörenin kültürünü öğrenmek amacında ve hatta bu anlamda bir kısa film çekmekte olduklarının anlaşılması oyunun son sahnesinin sürprizidir…
Evin en büyük annesi Cumhuriyetin kurucu kuşağının değer yargılarıyla donatılmış; paylaşımcı, özverili ve mütevazı yaşamı savunan ve uygulayan bir örnek. İkinci büyük anne, 1968 kuşağının dünya görüşüyle toplumcu,sorumluluk sahibi, radikal ve aydınlık, ilerici bir örnek. Üçüncü kuşak, 68 kuşağı ebeveynlerinin karşı karşıya kaldığı ağır baskı, mahkumiyet, işsizlik ve benzeri kısıtlamalardan ağır darbe yemiş, politikadan nefret eden çocukların yetişkin haline örnektir. Son ve genç kuşaksa birey olmanın davranış biçimiyle toplumsal sorumluluğu örtüştürmeyi başarmış özgürlüğüne düşkün, direnişi bilen ve gerektiğinde muhalefet etmekten çekinmeyen yeni bir dile, yeni bir yaşam biçimine ve biçemine sahip gençlerden birkaç örnek.
Oyun günümüz insanlarının teknoloji bağımlılığıyla iyice çığrından çıkan kopuk ilişkilerini, birbiriyle karşılıklı konuşmayan, birlikte yemek yemeyen, birbirinin gözüne bakmadan beraber yaşayan insanları anlatıyor. Bir diğer bağımlılık ise sosyal-kültürel yaşamımızda yaşanan çözümsüzlüklere kurtarıcı olarak başvurulan antidepresan ilaç bağımlılığı. (Devletin resmi kurumlarının açıkladığı verilere göre antidepresan ilaç kullanımı son beş yılda % 160 artarak yılda 40 milyon kutuya ulaştı. )
Oyun, bu iki bağımlılığı komedinin yumuşak diliyle aktarmayı amaçlıyor.
Yapıt Hakkında
Tür : Komedi
Bölüm : İki Perde
Oyuncu Bilgisi : 7 K + (2 E Ses)
Yeni Yerli Oyunlar Kategorisine Geri Dön