Çetin İpekkaya
Biyografi
Galatasaray Lisesi’nde öğrenciyken, 13 yaşında tiyatroya ilgi duymaya başlayan İpekkaya, 1957 yılında Genç Oyuncular’ın kuruluşunda yer almıştır. Muhsin Ertuğrul’un gayretleriyle Fransa’da yönetmenlik eğitimi bursu kazanan sanatçı, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Fransız Filolojisinde eğitim görürken, bir yandan da Jean Villard yönetimindeki T.N.P. (Paris) te stajını yaptı.
1960 – 1963 yılları arasında Arena Tiyatrosu’nda ve Kent Oyuncuları’nın kuruluşunda ilk katılanlardan biri olarak, oyunculuk ve yönetmenlik yaptı. Küçük Sahne’de çalışmasının ardından 1963 yılında Özel Kadıköy Tiyatrosu`nu kurup yönetti. 1964 yılında Şehir Tiyatroları’nda yönetmen ve oyuncu olarak çalışmaya başladı. Bir dönem Devekuşu Kabare tiyatrosunda dersler verdi. 1967 – 1968 yıllarında “Viyana Müzik ve Sahne sanatları Akademisi Max Reinhardt Semineri”nde konuk doçent olarak görev yapan Çetin İpekkaya, 1968 – 1983 arasında İstanbul Konservatuvarında Sahne tatbikatı öğretmeni olarak çalıştı.
1983’te sıkıyönetimin kararıyla 1402 sayılı yasaya göre Türkiye’deki görevlerine son verilince, Alman Değişim Akademisi’nin davetiyle Berlin’e giden sanatçı, 1984 de Berlinde ” Tiyatrom” topluluğunun kuruluşunu gerçekleştirdi ve 1988’e kadar sanat yönetmenliğini yaptı. 1991 yılında Türkiye’de devlete karşı açtığı davaları kazanarak Şehir Tiyatroları’na geri döndü. İpekkaya bir yandan da 1988’de çalışmaya başladığı “Berlin Güzel Sanatlar Yüksek 0kulu”ndaki öğretmenliğini blok seminerler şeklinde sürdürdü.
Çetin İpekkaya, 40 yıllık sanat yaşamı içinde üç oyun yazdı, dört film ve dizide rol aldı, birçok oyunda sahne tasarımcılığı (dekor) yaptı, 42 oyunda oynayıp, 118 oyunda yönetmenlik yaptı. Türkiye dışında Almanya, Hollanda ve İngiltere’de çeşitli kurum ve kuruluşlarda da eğitmenlik yaptı. Halen Türkiye’de bir özel kurumda tiyatro dersleri veren sanatçı, evli ve üç çocuk, iki torun sahibidir.
Bütün Yapıtları
Çevirileri :
- Doğum Günün Kutlu Olsun / Alles Gute (Lutz Hübner)
- Tavşan Tavşanoğlu / Lapin Lapin (Coline Serreau)
- Tepetaklak / Kinder Fallen Nach Oben (Horst Fitzthum)
- Yaşamın Üç Yüzü / Trois Versions de la Vie (Yasemin Reza)