Yusuf Dündar
Biyografi
1986 yılında Bingöl’de doğdu. Diyarbakırlı. İlköğretim ve liseyi Bingöl’ün Solhan ilçesinde tamamladıktan sonra sınıf öğretmenliği lisans eğitimini Karadeniz Teknik Üniversitesi Fatih Eğitim Fakültesinde aldı. Kadir Has Üniversitesi Sanat Tasarım Anabilim Dalı Film ve Drama Bölümü Dramatik Yazarlık Programındaki yüksek lisans eğitimini Türkiye tiyatrosundaki karakter oluşumunun izini sürdüğü teziyle tamamladı. Kastamonu’da öğretmenlik yaptığı yıllarda profesyonel tiyatro yaşamına adımını attı. Kastamonu Belediyesi ile Kastamonu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü başta olmak üzere pek çok resmî ve özel kurum bünyesinde projelendirilen oyunlarda oyunculuk ve yardımcı yönetmenlik yaptı.
İstanbul Film Akademi’nin kısa film senaryo yarışmasında, binden fazla senaryo arasından, sekizinci olarak dereceye giren Sosyal Duvar isimli senaryosu ile yurt dışı eğitim bursu ödülü kazandı. “1880 yılında, Osmanlı Devleti’nde bir kadın yazarın doğuşu” olarak tanımladığı Cemile Hanım adlı uzun metraj dönem filmi senaryosu, aralarında Ezel Akay, Fırat Tanış, Pelin Batu, Neslihan Yeldan gibi isimlerin bulunduğu bir jüri tarafından üçüncülük ödülüne lâyık görüldü.
Online yayın yapan Teferruat Dergi’nin kuruluşunda yer alarak bu dergide tiyatro eleştiri yazıları yazdı.
Yabancı adlı oyunu 2016 yılının aralık ayında Mitos Boyut Yayınevi basımıyla raflardaki yerini aldı. Kaleme aldığı ikinci oyun olan Göç Dalgası, 2018 yılının mayıs ayında Dramatik Yayınları tarafından basılarak okurlarıyla buluşturuldu. Çok geçmeden ikinci baskısını yapan oyun, ilk kez Ezop Sahne Beşiktaş tarafından sahneye taşındı. Yine 2018 yılının mayıs ayında Dramatik Yayınları etiketiyle Türkiye tiyatrosundaki yerini alan ve ertesi ay ikinci baskısını yapan Günışığına Mektup oyunu ise, ilk olarak Tiyatro P.A.S yapımıyla seyircilerini ağırladı. Kaleme aldığı dördüncü oyunu Mavi Hamak da dâhil olmak üzere, tüm oyunları Nana Janashia tarafından Gürcü diline çevrildi.
Alakuş Efsanesi adında henüz yayınlanmamış bir masalı bulunan ve hâlen Tiyatro Eleştirmenleri Birliği üyesi olan Dündar, kaleme aldığı eserlerle tiyatro dünyamıza katkı sunmaya devam etmekte, öğretmenlik yapmanın yanı sıra kültür sanat web sitesi Zorunlu Sahne’nin genel yayın yönetmenliğini yürütmektedir.