Mutluluk Ajansı
Miro Gavran'ın son oyunu "Mutluluk Ajansı" sıcak, tanıdık karakterlerin yaşadıklarını anlatan alışılmadık bir romantik komedi. Usta yazar yine etkileyici bir konuyu gündeme getiriyor.: Yalnızlaşan toplumlar. Yalnızlık epidemisinin giderek yaygınlaştığı günümüzde teknolojik gelişmeler, ve modern toplumdaki bireyselleşme süreci etkili olmakta. Modern toplumda bireyler arası ilişkilerde samimiyetin yerini mesafeye bırakması bireyin mesafe kültürü oluşturarak yalnızlaşmasına sebep oluyor. Ana sebepler arasında şehir yaşamıyla gelen bireysellik, komşu ve akrabalarla ilişki kültürünün değişmesi, aşırı yoğun ve meşgul hayatlar, eğitim oranının artması ile aileden evden ayrılıp izole hayatlar kurma isteği, nüfus artması ile yalnızlık artışı var. Oyunda yalnızlık hisseden bireylere yitirdikleri ya da hiç sahip olmadıkları yakınlık hissini oyuncular aracılığıyla yaşama olanağı sağlayan bir ajans var: Mutluluk Ajansı. Ajansa gidip kimin ya da neyin eksikliğini hissettiğinize göre oyuncu ya da oyuncular tutup yazılan senaryoya göre yalnızlığınızdan belirli süre için de olsa kurtuluyorsunuz.
"Mutluluk Ajansı" Japonya'daki benzer ajansları örnek alan Hırvatistan'da kurulan ilk ajanstır. Mutluluk Ajansı yalnız bireyler için sevdiklerinin, aile üyelerinin ya da hiç sahip olmadıkları kişilerin yerine geçip onları canlandıracak "oyuncular" kiralamaktadır. Kimi torunlarını, kimi anne ya da babasını, kimi karısını ya da kocasını oynayacak oyuncular tutar. Sinopsis belirlendikten sonra detaylı diyaloglar yazılır ve ezberler yapılır. Katı bir sözleşme uyarınca canlandırılan sahne dışında müşterilerle oyuncuların özel iletişim kurması yasaktır. İki yıl önce evlenmeyi beklediği partneri tarafından terk edilen genç bir kadın bir türlü bu ayrılığı atlatamaz. Ve Mutluluk Ajansı’na giderek cumartesi günlerine ait sevdiği anılarını yeniden yaşamak için eski erkek arkadaşını canlandıracak bir "aktör" kiralamaya karar verir. Ancak işler hızla ilginç bir hal alır ve hikaye beklenmedik biçimde gelişir. Oyun seyirciye eskiden sevdiğimiz romantik komedileri andıran dokunaklı ve keyifli bir anlatı sunuyor.
Yazar Miro Gavran Hakkında:
3 Mayıs 1961 Zagreb doğumlu yazar Miro Gavran kuşağının en üretken ve tanınmış yazarlarındandır. Üniversite eğitimini Tiyatro, Sinema ve Televizyon bölümünde dramaturgi alanında tamamlayan Miro Gavran’ın ilk oyunu 22 yaşında yayınlanmıştır. İlk olarak dramaturg ve yönetmen olarak 1993 yılında Zagreb’de ünlü ITD Tiyatrosunda çalışmaya başlamıştır.
Kısa hikayeleri, romanları ve oyunlarıyla tanınan ve hem ülkesinde hem de dünya genelinde evrensel temalı eserleriyle sevilen yazarın eserleri 40’dan fazla dile çevrilmiş ve eserleri Hırvatistan dışında ABD, Rusya, Almanya, Polonya, Hindistan, İsrail, Bulgaristan, Arnavutluk, Çek Cumhuriyeti, Litvanya, Slovenya, Brezilya, Macaristan, Avusturya, Japonya gibi pek çok ülkede 330’dan fazla tiyatro tarafından sahnelenmiştir.
Eleştirmenlerin ve seyircilerin büyük beğenisini kazanan eserlerinde yaşamdan olaylara mizahi bir bakış açısıyla yaklaşan yazarın karakterleri yaşayan, canlı karakterlerdir ve evrensel temaları sayesinde çok farklı kültürlere de hitap edebilmekte bu yüzden tüm eserleri farklı ülkelerde sahnelenmektedir. Miro Gavran hem ülkesinde hem de yurtdışında oyunları en çok sahnelenen yazarlar arasındadır.
Oyunlarının yanısıra 10 çocuk ve gençlik kitabı ve on romanı yayınlanmış ve pek çok dile çevrilmiştir. Ulusal ve Uluslararası yirmiyi aşkın ödüle sahip olan yazar 2002 yılında oyuncu eşi Mladena Gavran ile Gavran Tiyatrosu’nu kurmuştur. Çiftin oğulları Jakov da oyuncudur. 2003 yılından itibaren kendi ülkesi dışında Slovakya’da adına düzenlenmeye başlanan GavranFest adlı uluslararası tiyatro festivali tüm dünyada bir ilktir. Trnava Slovakya’da başlayan Festival ardından 2013 yılında Krakow Polonya’ya taşınmıştır ve 2016 itibariyle Çek Cumhuriyeti’nde Prag’da gerçekleştirilmektedir. Yazarın (Lutka-The Doll) “Bebek”, ve (Muž moje žene-My Wifes Husband) “Karımın Kocası”, (Savršeni Partner -Perfect Partner) “Mükemmel Partner”, ve (Na Kavici U Podne -Coffee at Noon) “Öğle Kahvesi- (Bir anne-oğul hikayesi)” oyunları da dilimize çevrilmiştir.
Yapıt Hakkında
Çevirmen : Nazlı Gözde Yolcu
Tür : Komedi
Bölüm : İki perde
Oyuncu Bilgisi : 1 E - 2 K
Yeni Yabancı Oyunlar / Türkçe Kategorisine Geri Dön