
Ketebe tarafından yazarımız Kemal Tahir imzalı iki kitap yayımlandı : "Yüz Bin Çiçek Saksısına Bakan On Adam" başlığıyla yayımlanan 1936-1937 yıllarında çıkan Son Posta yazı ve röportajları ve "Kolaya Kaçmayalım" başlığıyla yaymlanan 1950 sonrası yazılar, soruşturmalar ve söyleşiler...
Yüz Bin Çiçek Saksısına Bakan On Adam
Kemal Tahir, 1968 yılında Devlet Ana romanıyla Türk Dil Kurumu Roman Ödülü’nü aldığında da, eserleri ve düşüncesiyle Türk edebiyatı tartışmalarına yön verdiğinde de romancı kimliğini ispatlamış, edebiyat ve düşünce dünyamızda ne denli önemli bir yer edindiğini göstermiştir. Eserlerinin ve kişiliğinin bugün dahi yeni araştırmalara konu edilmesi ve sürekli bir ilginin odağında olması, zamanını aşan bir yazar olarak edindiği yeri, uzun süreler daha koruyacağını göstermektedir.
Yüz Bin Çiçek Saksısına Bakan On Adam adlı bu eser de, okuru, Kemal Tahir’in henüz büyük eserlerini vermediği gençlik yıllarına, gazetecilik dönemine, 1930’ların edebiyat ortamına ve İstanbul’una götürürken, zamanını aşan yazarın romancı hassasiyetinin temellerinin nasıl atıldığına, edebiyat dilinin kuruluşuna ve gazeteciliğine dair önemli tanıklıklar sunuyor.
Kemal Tahir’in, henüz genç yaslarında, 1938 Donanma Davası neticesinde cezaevine girmesinden hemen önce, basın tarihimizin önemli gazetelerinden biri olan Son Posta’da muhabir olarak çalışırken, devrin önemli isimleriyle yaptığı dizi röportajlardan, İstanbul’a ve İstanbul’un toplumsal yaşantısına dair yazdığı yazılardan oluşan bu eser, Kemal Tahir külliyatına önemli katkılar yapmanın yanında, yazarın ve eserlerinin bütünlüklü bir şekilde görülmesini sağlayacaktır.
Kolaya Kaçmayalım
Kemal Tahir, 1960 sonrasında Türk düşünce ve edebiyat çevrelerinde görüşleri ile tartışmalara neden olmuştur. Sık sık Kemal Tahir’e, edebiyatına, tarih ve toplum kavrayışına ilişkin eleştiriler yöneltilmiştir. Yazarın ölümünden sonra da bu eleştiriler sürmüştür. Kemal Tahir’in gazete ve dergilerdeki yazı, soruşturma ve söyleşilerini bir araya getiren bu çalışmanın önemi, yazarın, salt romanları ile ilgili konuşmanın ötesinde, yazı, soruşturma ve söyleşileri kendisine yönelik eleştirileri cevaplama zemini olarak değerlendirmiş olduğunu bize göstermesidir. Bu kitapta toplanan metinler tam da bu anlamda Kemal Tahir’in, sağlığında dönemin düşünsel ve edebi ikliminde kendisini nasıl konumlandırdığını, kendisine yöneltilen eleştirilere nasıl cevap verdiğini, açık bir biçimde ortaya koymaktadır.
Kolaya Kaçmayalım adlı bu eser, Kemal Tahir’in 1950 sonrasında farklı dergi ve gazetelerde yayımlanan yazılarını, soruşturmalarını ve söyleşilerini, ilk defa bir arada okuyucuya sunarak Kemal Tahir külliyatına tamamlayıcı bir halkayı daha eklemektedir.
08 Mayıs 2024