Fahrenheit 451

 

“Yakmak çözümdür…Pazartesileri Millay, Salı Tolstoy, Çarşamba Walt Whitman, Perşembe Thoreau, Cuma Faulkner yakılır.. Önce kül olana kadar yakarsın sonra küllerini de yakarsın.”

Fahrenheit 451 kitap kağıdının tutuştuğu derecedir. Ray Bradbury kitabı yazarken itfaiyecilere sormuş ve bu bilgiyi öğrendikten sonra isim olarak da kullanmıştır. Sahne uyarlamasında sade dekorlar ve karmaşık olmayan bir sahnelemele önerilen bu güçlü fütüristik drama işi kitapları yakmak olan itfaiyeci Guy Montag’ın yaşadığı iç çatışmayı anlatır. Büyükbabası ve babasının izinden giderek itfaiyeci olan Guy Montag 10 yıldan beri sorgusuz sualsiz kitapları yakmaktadır. Gecenin bir yarısında yola çıkışlarını, alevlerin kitapları yutuşunu, neden evleri yaktıklarını hiç düşünmeyen Montag günün birinde her şeyi sorgulayan genç bir kızla tanışır ve anlam yoksunu monoton yaşamını sorgulamaya başlar. Clarisse adındaki bu kızla tanışıp onun değişik fikirlerini duyana dek varoluşunu, yaptığı işin doğası hakkında hiç düşünmemiştir. Bu sorgulama onu oldukça “yanıcı” durumlara sokabilecek kadar tehlikeli bir yola sokacaktır. Aslında “varolmayan varlığı”nı sürdürmekle, gerçekten “varolmak” üzere özgürce düşünmek ve okumak için her şeyini riske atmak arasında bir seçim yapmak zorundadır artık. Montag’ın hayatındaki bütün yanlışlar doğrularla yer değiştirir o andan sonra… İşini, eşini, yaşayışını yeni bir gözle değerlendirir. Önünü alamadığı duyguları onu, asla tahmin edemeyeceği şeyler yapmaya iter. Öte yanda itfaiye şefi Beatty sistemin gözcüsü olarak anahtar karakterlerden biri olarak yerini alır. Sansüre, totaliter yönetimlere, kültür endüstrisine, popüler kültüre, çoğunluğun azınlığa tahakkümüne ve insanlığın uzun zamandır sürdürdüğü yaşam tarzına yönelik en keskin eleştirilerden biri. 1940-50’li yılların Amerika’sında yaşananlardan ciddi rahatsızlık duyan ve gelecekte olacaklardan endişelenen Ray Bradbury’nin eseri aracılığıyla isyanı.

Amerika’da 1951’de yayınlanan roman, Türkiye’de “Yakma Zevki” ve Fahrenheit 451” adlarıyla yayınlanmıştır. Roman, ünlü Fransız sinemacı, François Truffaut tarafından 1966’da sinemaya uyarlanmıştır ancak Truffaut kendi yorumunu katmayı tercih etmiş ve kurguda bazı değişiklikler yapmıştır. Bu film Türkiye’de “Değişen Dünyanın İnsanları” adıyla gösterime girmiştir. 2018 yılı itibariyle Ramin Bahrani yönetmenliğinde yeni bir sinema uyarlaması gerçekleştirileceği duyurulmuştur. 1970’li yılların sonlarında yazarın kendisi tarafından sahneye uyarlanan “Fahrenheit 451” o günden bu yana dünya genelinde en çok sahnelenen oyunlar arasında yerini almıştır. Oyunun resmi dünya prömiyeri ise Kasım 1988’de,Indiana Civic Theatre’da Fort Wayne’de gerçekleştirilmiştir. O günden bu yana amatör ve profesyonel tiyatrolar tarafından her yıl en az on tiyatroda sahnelenmektedir.

 

 

Yazar : Ray Bradbury
Çevirmen : Nazlı Gözde Yolcu
Tür : Distopya
Bölüm : 2 perde
Oyuncu adedi : 17 Erkek – 7 Kadın (Sayı esnektir; 12 ana karakter dışında çeşitli kitap insanları ve çeşitli sesler vardır.)

 

 

 

Yapıt Hakkında

Yazar : Ray Bradbury

Nazlı Gözde Yolcu

Çevirmen : Nazlı Gözde Yolcu

Tür : Distopya

Bölüm : 2 Perde

Oyuncu Bilgisi : 17 Erkek - 7 Kadın

2023-2024 Kategorisine Geri Dön